Menu


Rumistelu suunnittelussa

Dec 9th 2018

Oletkos koskaan törmännyt palveluun, joka näyttää hieman... omalaatuiselta? Siis esteettisesti kyseenalaiselta... tyylillisesti välttävältä – no sanotaan se suoraan: rumalta!

Toisinaan karsea ulkoasu on toki silkasta tietämättömyydestä seurannut vahinko, mutta usein rumuus on aivan tietoinen päätös. Äkkiseltään kuulostaa omituisella suunnitella mitä tahansa palvelua varta vasten rumaksi, mutta rumistelullakin on oma paikkansa visuaalisen suunnittelun suuressa perheessä.

Stockmannin ja Tokmannin mainoslehdet Stockmannin ja Tokmannin mainoslehdet. Tässä rumistelua on käytetty brändin positioinnin työkaluna.

Rumistelu on oikeastaan oma tyylisuuntansa, siinä missä flat design tai vaikka art nouveau. Tyylisuunnan valinnassa yleisesti ottaen kannattaa pohtia, mikä tyyli sopii palvelun luonteeseen, ja mikä korostaa sen sisältöä parhaiten. Rumistelun rooli tyylisuuntana on korostaa sisällön merkitystä ja esittää se kaunistelemattomana, ikään kuin raakana. Sen tyypillisiä työkaluja ovat suurikontrastiset, vähäiset värit sekä kuvitusmateriaalin vähyys (tai käänteisesti kuvien paljo).

Kuuluisia rumistelun helmiä maailmalla ovat esim. Craigslist ja 4chan, jotka molemmat ovat erittäin sisältöpainotteisia sivustoja. Meillä Suomessa rumistelun vivahteikkaan tyylisuunnan kruunaamaton kuningas lienee Seiska (niin verkossa kuin paperilla).

Craigslist on pelkistetty Craigslist.com – ehkä maailman kuuluisin rumistelu

Aluksi yksi perusjuttu: käytettävyys ei tarkoita rumuutta, vaikka käytettävyyden nimissä usein riisutaankin turhia koristeita. Itse asiassa juuri päinvastoin, esteettiset käyttöliittymät koetaan yleisesti ottaen käytettävyydeltään todellisuutta paremmaksi. Toki käytettävyyden ja estetiikan suhde on usein kompromissien täyttämä taival, mutta rumistelu ei koskaan ole käytettävyyden ”ansiota”.

Autenttisuus

Mietipä, kumpiko tarjoilee parempaa intialaista ruokaa: marmoripöytien loisteessa paistatteleva, stadilaisittain suomea puhuvien, smokkipukuisten tarjoilijoiden tähdittämä Michelin-palatsi; vai silmiä kirvelevästi tandoorille tuoksahtava, kirotusvirheitä vilisevällä ruokalistalla varustettu hilpeä kellarimesta, jonka kahdesta tarjoilijasta toinen osaa edes muutaman lauseen englantia?

Rumistelu luo fiiliksen itse sisällön tärkeydestä.

Autenttisuuden tavoittelu on ehkä tyypillisin rumistelun syy. Se luo vaikutelman ehdasta tavarasta. Siitä, että palveluntarjoajalla ei ole priiman pukkaamiselta aikaa säätää markkinointimateriaalin tyylittelyn kanssa. Rumistelu on tietynlainen alleviivaus sille, etteivät ulkoiset vaikutteet ole ”pilanneet” alkuperäistä näkemystä.

Oli kyse sitten mobiilikoodarista tai etnisestä ravintolasta, antaa rumistelu fiiliksen itse sisällön kiistämättömästä tärkeydestä. Hyvä esimerkki tästä ovat tieteelliset julkaisut, jotka perinteisesti suorastaan kilpailevat visuaalisella karseudellaan. Otetaan nyt vaikka eräs aikamme suurimmista löydöksistä, Higgsin bosoni, jonka löytämisen julkaisutilaisuutta edustamaan oli valittu Comic Sans.

Autenttista rumistelua käytetään hyväksi erittäin paljon mainonnassa, josta malliesimerkkinä mainittakoon tyytyväisten asiakkaiden haastatteluja mukailevat videoklipit, joissa leikkaukset ovat äkillisiä ja kamera jatkuvasti hieman vinossa. Kuvaustyylissä on tavoiteltu Youtube-tyylistä suoran palautteen fiilistä, ja rumistelu luo tunteen aidoista ihmisistä maksettujen mainoskasvojen sijaan.

Vaikutelma edullisuudesta

Oletko kuullut vanhan kaskun myyntimiehen autosta? Rupisella Ladalla ajava helppoheikki on ilman perusteluja ammattitaidoton, mutta liian komealla Audilla köröttelevän myyntimiehen katteet vaikuttavat liian kovilta.

Rumistelu on ihan ookoo, kunhan sen tekee tietoisena valintana.

Samalla tavalla palvelut tarjoavat visuaalisella tyylillään viitteitä odotettavissa olevasta hintatasostaan. Useille käsityöpalveluammateille (putki- ja sähköasentajat, puutarhurit, siivoojat...) onkin tyypillistä pitää www-sivuja, jotka ovat kuin suoraan 90-luvun yläasteen atk-tunnilta kaapattuja. Ja kyseessä on kuitenkin useita henkilöitä työllistäviä osakeyhtiöitä, joilla varmasti olisi ”varaa” parempaankin.

Jos yritys hakee positiota, jossa koettu hinta on laatua tärkeämpi tekijä, on rumistelu oiva työkalu – koetaanhan kauniiksi viilattu tuote laadukkaammaksi ja siten kalliimmaksi. Noin ohi mennen mainittuna laadusta tinkivällä yrityksellä myös rumistelun tyylisuunta sujuu aivan luonnostaan, ilman sen kummoisempia ponnisteluja...

Rumistelun edullisuusfiilistä hyödyntävät tehokkaasti erilaiset halpamarketit, jotka myyvät suuria määriä bulkkitavaraa. Useat näistä yrityksistä ovat menestyneitä, koko maan laajuisia ketjuja, eikä rumistelu noilla resursseilla ole varmasti mitään muuta kuin tietoinen valinta. Tyypillisesti aikansa rumisteltuaan menestyneet yritykset alkavatkin tavoittelemaan ostovoimaisempaa asiakaskuntaa, jolloin brändi-ilmettä ryhdytään päivittämään position muuttumisen myötä.

Rumistelu, siis yleisesti ottaen, on ihan ookoo, kunhan sen tekee tietoisena valintana. Vahingossa rumisteleminen sitä vastoin on edelleen aivan silkkaa huonoa suunnittelua.

« Back to post listing